PREZENTAREA STAȚIEI DE TRANSFER TIMIȘOARA ȘI A CENTRELOR DE COLECTARE
Îndeplinirea obiectivelor strategice și atingerea țintelor prevăzute în Tratatul de Aderare și în planurile de gestionare a deșeurilor (național, regional și județean) pot fi realizate prin punerea în aplicare a sistemului integrat de gestionare a deșeurilor, respectiv prin gestionarea corespunzătoare a investițiilor finanțate prin Proiect.
Printre principalele investiții ale Sistemului integrat de management al deșeurilor, finanțate prin Proiect, sunt: construirea unei stații de transfer în Timişoara (zona 1 – cu o capacitate de 6.833 tone) și a trei centre de colectare în Jimbolia (Zona 2 – cu o capacitate de 16.325 tone), Făget (Zona 4 – cu o capacitate de 5.504 tone) și în Deta (Zona 3 – cu o capacitate de 11.489 tone).
Zona 1 Timişoara
Stația de transfer Timişoara deservește Zona 1 de colectare (Becicherecu Mic, Biled, Bucovăț, Cărpiniș, Cenei, Checea, Dudeștii Noi, Fibiș, Foeni, Giulvăz, Iecea Mare, Mașloc, Otelec, Parța, Peciu Nou, Pișchia, Săcălaz, Sânandrei, Șandra, Satchinez, Uivar, Variaș exceptând Municipiul Timişoara și cele 9 comune periurbane ale acestuia: Dumbrăvița, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Moșnița Nouă, Orțișoara, Remetea Mare, Șag, Sânmihaiu Român) cu o populație totala de 67.100 locuitori (la nivelul anului 2013), fiind reprezentata doar de zona rurală.
Amplasamentul stației de transfer se afla in intravilanul Municipiului Timișoara, în partea de Sud a acestuia, în zona industrială. Accesul se realizează din Calea Șagului, Strada Sulina.
Terenul aferent stației de transfer are suprafața de 0,75 ha și se află pe domeniul public al Municipiului Timișoara.
Stația de transfer prelucrează următoarele fluxuri de deșeuri:
- refuz din compostare provenit de la stația de compostare deșeuri vegetale a Primăriei Municipiului Timişoara. Cantitate de deșeu estimata = 659 to/an;
- deșeu rezidual colectat selectiv provenit din Zona 1, exceptând Municipiul Timişoara si 9 comune periurbane. Cantitate de deșeu estimata = 6.174 to/an;
TOTAL CAPACITATE DE TRANSFER = 6.833 to/an
Zona 2 Jimbolia
Centrul de colectare Jimbolia deservește Zona 2 de colectare (Jimbolia, Sânnicolau Mare, Beba Veche, Cenad, Comloşu Mare, Dudeştii Vechi, Gottlob, Lenauheim, Lovrin, Periam, Pesac, Sânpetru Mare, Saravale, Teremia Mare, Tomnatic, Valcani) cu o populație totală de 70.673 locuitori (la nivelul anului 2013) din care 24.237 locuitori populație urbană si 46.436 locuitori populație rurală.
Centrul de colectare Jimbolia este amplasat în Nord Vestul Orașului Jimbolia, în extravilanul acestuia, pe un teren situat în apropierea Drumului National DN 59 C ce leagă Orașul Jimbolia de localitatea Comloșu Mic. Terenul aferent Centrului de colectare are suprafața de 0,58 ha și se află pe domeniul public al Orașului Jimbolia.
Centrul de colectare prelucrează următoarele fluxuri de deșeuri:
- deșeu rezidual colectat selectiv provenit din Zona 2. Cantitate de deșeu = 12.036 to/an;
- deșeu reciclabil provenit din Zona 2. Cantitate de deșeu = 3.979 to/an;
- deșeu biodegradabil colectat din piețe provenit din Zona 2. Cantitate de deșeu = 310 to/an.
TOTAL TRANSFER = 16.325 to/an
Zona 3 Deta
Centrul de colectare Deta deservește Zona 3 de colectare (Ciacova, Deta, Gătaia, Banloc, Birda, Denta, Ghilad, Giera, Jamu Mare, Jebel, Liebling, Livezile, Moraviţa, Pădureni, Tormac, Voiteg) cu o populație totală de 47.548 locuitori (la nivelul anului 2013) din care 17.135 locuitori populație urbană și 30.413 locuitori populație rurală.
Centrul de colectare Deta este amplasat în Vestul Orașului Deta, în extravilanul acestuia, pe partea dreapta a Drumului National DN 59 B, mergând dinspre Orașul Deta către localitatea Banloc. Terenul aferent Centrului de colectare are suprafața de 0,56 ha și se află pe domeniul public al Orașului Deta.
Centrul de colectare prelucrează următoarele fluxuri de deșeuri:
- deșeu rezidual colectat selectiv provenit din Zona 3. Cantitate de deșeu = 8.415 to/an;
- deșeu reciclabil provenit din Zona 3. Cantitate de deșeu = 2.817 to/an;
- deșeu biodegradabil colectat din piețe provenit din Zona 3. Cantitate de deșeu = 257 to/an.
TOTAL TRANSFER = 11.489 to/an
Zona 4 Faget
Centrul de colectare Făget deservește Zona 4 de colectare (Făget, Bârna, Bethausen, Curtea, Dumbrava, Fârdea, Mănăştiur, Margina, Ohaba Lungă, Pietroasa, Tomeşti, Traian Vuia) cu o populație totală de 27.070 locuitori (la nivelul anului 2013) din care 7.022 locuitori populație urbană și 20.048 locuitori populație rurală.
Centrul de colectare Făget este amplasat în Sud Estul Orașului Făget, în extravilanul acestuia, adiacent Drumului Județean DJ 681, pe partea stângă a acestuia, mergând dinspre Orașul Făget către localitatea Dragșinești. Terenul aferent Centrului de colectare are suprafața de 0,58 ha și se află pe domeniul public al Orașului Făget.
Centrul de colectare prelucrează următoarele fluxuri de deșeuri:
- deșeu rezidual colectat selectiv provenit din Zona 4. Cantitate de deșeu = 4.091 to/an;
- deșeu reciclabil provenit din Zona 4. Cantitate de deșeu = 1.322 to/an;
- deșeu biodegradabil colectat din piețe provenit din Zona 4. Cantitate de deșeu = 91 to/an.
TOTAL TRANSFER = 5.504 to/an
Pentru transferul deșeurilor ce intră în stația de transfer și centrele de colectare există o rampă prevăzută cu 3 puncte independente de descărcare, utilizând containere cu prelata cu capacitate de 32 mc. De asemenea există o gospodărie de containere cu rolul de asigurare a unui volum tampon pentru perioada de timp în care se realizează transportul containerelor la depozitul central Ghizela.
Zona 0 Ghizela
Zona 0 nu cuprinde o stație de transfer întrucât distanțele permit transportul deșeurilor colectate din această zonă direct la Depozitul de deșeuri nepericuloase Ghizela.